خواص شگفت انگیز جو دوسر

جو دوسر

جو دوسر، نوعی غلات است که از دانهٔ آن استفاده می‌شود. انواع مختلف جو دوسر مانند جو دو سر پوست‌کنده، جو دو سر پرک و بلغور جو دوسر برای مصرف روزانه بسیار مفید هستند. جو دو سر طیف وسیعی از مواد مغذی ضروری از جمله پروتئین ها، آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و فیبر رژیم غذایی، از جمله بتا گلوکن را تأمین می کند. و وزن، کلسترول و خطر ابتلا به بیماری قلبی کاهش می دهد. اما متاسفانه، هنوز نتواسته جایگاه خود را در سبد غذایی خانواده‌ها باز کند.

1-جو دوسر  بسیار مغذی است:

جو دو سر طیف وسیعی از مواد مغذی ضروری از جمله پروتئین ها ، آنتی اکسیدان ها، فیبر از جمله بتا گلوکن، کربوهیدرات ها و ویتامین ها را تأمین می کند. نصف فنجان (78 گرم) جو دوسر خشک حاوی:

-منگنز: 191٪

– فسفر: 41٪

-منیزیم: 34٪

-مس: 24٪

-آهن: 20٪

-روی: 20٪

-فولات: 11٪

-ویتامین B1 )تیامین): 39٪

-ویتامین  B5 )اسید پانتوتنیک): 10٪

-مقادیر کمتری از کلسیم ، پتاسیم ، ویتامین  B6 (یریدوکسین) و ویتامین  B3 (نیاسین)

این درحالی است که حاوی 51 گرم کربوهیدرات، 13 گرم پروتئین، 8 گرم فیبر و 5 گرم چربی بوده و نکته‌ی مهمتر این که این مقدار از جو دوسر، دارای تنها 303 کالری می باشد.

این بدان معنی است که جو دو سر یکی از مواد مغذی بدون چربی است که می توانید بخورید.

2- جو دوسر غنی از آنتی اکسیدان هاست.

علاوه بر مغذی بودن، جو دوسر حاوی پلی‌فنول‌ها و آنتی اکسیدان‌هایی از جمله Avenanthramides و اسید فروولیک است که دارای اثر ضد التهابی و ضد خارش می باشد. آنتی اکسیدان Avenanthramides فقط در جو دوسر یافت شده که مهمترین اثرگذاری آن، تولید نیتریک اسید در بدن است. نیتریک اسید با گشاد کردن عروق خونی بدن، جریان خون در بدن را راحتر کرده و با کاهش فشار خون، مانع از ابتلای افراد به بیماری فشار خون می‌شود.

3- جو حاوی فیبر محلول به نام بتا-گلوکن است.

بتا گلوکن نوعی فیبر محلول است که با با حل شدن بخشی از این فیبرها در آب، محلولی ژل مانند در روده تشکیل شده و به سلامت فرد کمک می‌کند. حضور فیبر بتاگلوکن در روده باعث ایجاد موارد زیر می شود:

  • کاهش سطح LDL و کلسترول بد
  • کاهش سطح قند خون
  • افزایش احساس سیری در فرد
  • افزایش رشد باکتری های مفید در دستگاه گوارش

4- کاهش سطح LDL و کلسترول بد

بیماری قلبی علت اصلی مرگ و میر در سطح جهان بوده که از مهمترین علل این بیماری بالا بودن سطح کلسترول خون است. تحقیقات حاکی از آن است که بتا گلوکن موجود در جو دو سر سطح LDL و کلسترول بد خون را کاهش می دهد. این ترکیب به تخلیه‌ی بهتر صفرای حاوی کلسترول کمک کرده، بنابراین از گردش کلسترول در بدن و ایجاد رسوبات قلبی، جلوگیری می‌کند. یکی دیگر از دلایل ایجاد بیماری های قلبی اکسید شدن کلسترول بد خون است که هنگام واکنش دادن رادیکال‌های آزاد بدن با LDL اتفاق می افتد. طبق پژوهش های انجام شده آنتی اکسیدان موجود در جو دوسر به همراه ویتامین C مانع از اکسیداسیون LDL  شده و در نتیجه احتمال بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهند.

5- کاهش سطح قند خون

دیابت نوع 2 و بالا رفتن سطح قند خون یکی از شایع ترین بیماری ها در بین افراد میانسال است. در دیابت نوع 2، حساسیت بدن نسبت به هورمون انسولین کاهش یافته و قند خون افراد بالا می‌رود. تحقیقات حاکی از این است که جو دو سر سطح قند خون را کاهش می دهد، به خصوص در افرادی که اضافه وزن دارند یا به مبتلا به دیابت نوع 2 هستند. همچنین، بتا-گلوکن موجود در جو دوسر، فرآیند هضم غذا در معده و به دنبال آن جذب گلوکز توسط خون را طولانی‌تر کرده و از این طریق، مانع از بالا رفتن سطح قند خون در بدن می‌شود.

6- کاهش وزن

بلغور جو دوسر یک ماده‌ی غذایی حجیم بوده و به علت همین ویژگی، حجم معده را پر کرده و باعث احساس سیری در فرد می‌شود. بتاگلوکن، فرآیند هضم مواد غذایی در معده را طولانی کرده و فرد دیرتر احساس گرسنگی می‌کند. جودوسر به دریافت مواد مورد نیاز بدن کمک کرده و با ارسال پیغام‌های متعدد سیری به مغز، اشتها و میل افراد به خوردن غذای بیشتر و به دنبال آن کالری دریافتی را کاهش می‌دهد. در بسیاری از رژیم های غذایی مصرف این ماده توصیه شده است.

 7- حفاظت از پوست

جو دو سر یا یولاف سابقه طولانی در درمان خارش و حساسیت پوستی دارد. در سال 2003 میلادی سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) اعلام کرد جو دوسر از پوست انسان مراقبت می کند. همچنین طبق پژوهش های انجام گرفته یولاف برخی بیماری های پوستی نظیر اگزما را بهبود می بخشد. توجه داشته باشید که مصرف خوراکی یولاف اثری بر پوست نداشته و محصولاتی از قبیل کرم و ماسک های صورت از پوست شما محافظت می کنند.

8- کاهش خطر ابتلا به آسم در کودکان

شایع ترین بیماری مزمن در کودکان آسم است که ناشی از اختلال التهابی در مجاری تنفسی می باشد. اگرچه همه کودکان علائم یکسانی ندارند، اما بسیاری از آن ها سرفه مکرر ، خس خس سینه و تنگی نفس را تجربه می کنند. بسیاری از محققان معتقدند مصرف جو دوسر در کودکان و بلاخص نوزادان (بعد از شش ماهگی) از ابتلا به آسم در سال های آتی پیشگیری می کند.

9- کمک به رفع یبوست

یکی از مشکلاتی که افراد مسن با آن درگیر هستند یبوست است. تحقیقات حاکی از آن است که جو دوسر به عنوان یک مسهل طبیعی به درمان یبوست کمک می کند. وجود فیبرهای متعدد در یولاف، مانع از خشک شدن و سفت شدن مدفوع شده و دفع آن را آسان‌تر می‌کند.

-موارد مصرف جو دوسر

  1. جو دوسر پرک را برای تهیه غلات صبحانه، انواع کیک و کلوچه، انواع سوپ و آش استفاده می کنند.
  2. بلغور جو دوسر را می‌توان در تهیه صبحانه، آش، سوپ، دلمه، کوفته، انواع سالاد‌ها و خورشت استفاده کرد. برای متنوع ساختن مزه بلغور جو دو سر، میوه‌های تازه، آجیل، دارچین، خامه و یا ماست کم‌چرب را به مخلوط اضافه کنید.
  3. آرد جو دوسر را می توان به عنوان قوام دهنده برای تهیه انواع سس و سوپ جو دوسر و همچنین تهیه نان جو دوسر، خمیر پاستا و ماکارونی، کلوچه و کیک به کار برد.
  4. سبوس جو دوسر را می توانید به انواع کیک، نان و غذا های خود اضافه کنید.

جو دوسر  یک ماده غذایی عالی برای یک رژیم سالم است. با توجه به این امر که جو دوسر به طور طبیعی فاقد گلوتن است افرادی که به بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن مبتلا هستند، می توانند از جو دوسر استفاده کنند.

منابع:

 9 Health Benefits of Eating Oats and Oatmeal

Oat Antioxidants

ats: A multi-functional grain

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *