آنتي اكسیدان ها و محصولات ارگانیک

آنتی اکسیدان ها

آنتی اکسیدان ها و محصولات ارگانیک

آنتی اکسیدان ها تركيباتي هستند كه خطر ابتلا به سرطان و بيماري هاي مختلف را كاهش مي دهند و بيشتر در ميوه ها و سبزيجات يافت مي شوند.

از نظر علم تغذيه، آنتی اکسیدان ها تركيباتي هستند كه مانع فعاليت راديكال هاي آزاد شده و از اكسيداسيون آنها جلوگيري مي كنند و با غير فعال كردن آنها سلول هاي بدن را از اثرات مخرب اين تركيبات مصون نگاه مي دارند.

اما راديكال هاي آزاد چيست؟

راديكال هاي آزاد مانند عفونت هاي باكتريايي هستند كه گلبول هاي سفيد در اطراف آنها تجمع مي يابند تا آنها را منهدم كنند. آنتي اكسيدان ها هم دور راديكال هاي آزاد تجمع يافته و آنها را از ميان برده يا غير فعال مي كنند. البته راديكال هاي آزاد را نمي شود دقيقا مشابه ميكروب دانست چرا كه بدن خود آنها را توليد مي كند اما در شرايطي كه اين تركيبات بيش از اندازه افزايش يابند مي توانند باعث اكسيداسيون و تخريب سلول و در نهايت مرگ سلول شوند كه به عنوان بخش مهمي از  بيماري هاي انساني تلقي مي شود. مطالعات مختلف نشان داده است كه بطور كلي، راديكال هاي آزاد عامل بروز سه دسته بيماري هستند كه شامل بيماري هاي چشمي، قلبي-عروقي و سرطاني مي باشند، اين مطالعات همچنين نشان داده است كه دريافت آنتي اكسيدان ليكوپن از طريق مصرف مداوم گوجه فرنگي در مردان مانع بروز سرطان پروستات مي شود. اين تركيبات در دسته كارتنوئيدهاست و در گوجه فرنگي به وفور يافت مي شود.

مهمترين آنتی اکسیدان ها شامل

  • ويتامين C
  • ويتامين E
  • گلوتاتين
  • اسيد ليپوتيك
  • اسيد اوريك
  • كوآنزيم Q
  • ملاتونين
  • كارتنوئيد ها
  • فلاونوئيدها
  • آنتوسيانين

و غيره هستند و در ميوه و سبزيجات به وفور يافت مي شوند كه با مصرف آنها مي توان از بروز بسياري بيماري ها در بدن جلوگيري كرد و به افزايش طول عمر كمك نمود.

تحقيقات و مطالعات انجام شده نشان مي دهد كه مصرف مداوم كودها و سموم شيميايي در محصولات كشاورزي و كاهش مواد آلي خاك از ميزان ارزش غذايي آنها مي كاهد يعني اينكه سطح ويتامين ها ، املاح، مواد معدني، آنتي اكسيدان ها و مواد مغذي را در آنها كاهش مي دهد در حالي كه اين مواد در محصولات كشاورزي ارگانيك كه از سموم و كودهاي شيميايي استفاده نمي كنند بيشتر بوده و بنابراين از ارزش غذايي بالاتري برخوردار هستند و بدين جهت در سلامت مصرف كنندگان نقش مهمتري دارند.

تحقيقات نشان مي دهد كه مواد غذايي ارگانيک نسبت به مواد مشابه غير ارگانيك از نظر ويتامين C، آهن، منيزيم و فسفر غني تر هستند. همچنين اين محصولات داراي مقدار بيشتري از آنتي اكسيدان هاي فتوشيميايي (Phytochemical) (آنتوسيانين، فلاونوئيد و كارتنوئيد) هستند كه اين آنتي اكسيدان ها از بوجود آمدن عوامل جهش زاي سلولي(موتاژن) در بدن جلوگيري مي كنند و مانع از اثر فعاليت راديكال هاي آزاد بر روي سلول هاي طبيعي و تخريب آنها مي شوند.

در يك تحقيق ده ساله در دانشگاه كاليفرنيا بر روي مقدار فلاونوئيد در گوجه فرنگي ارگانيک نسبت به گوجه فرنگي به شيوه كشت رايج نشان داده شد،بطور متوسط گوجه فرنگي ارگانيك داراي 79 درصد آنتي اكسيدان كوارستين (Querctin) و 97 درصد آنتي اكسيدان كامفرال (Kaempferol) بيشتر نسبت به گوجه فرنگي رايج هستند و جالب اينكه مقدار فلاونوئيد در گوجه فرنگي به شيوه رايج در طول ده سال ثابت بوده ولي در كشت ارگانيك سالانه افزايش مي يافت كه اين افزايش با افزايش مواد ارگانيك در خاك و كاهش مقدار مصرف كودهاي شيميايي ارتباط نزديكي داشت.

بررسي ها و تحقيقات در كشورهاي مختلف بر روي محصولات كشاورزي ارگانيک به اين تنيجه منجر شده است كه محصولات ارگانيک داراي اسيد اسكوربيك (ويتامين C) 27 درصد ، آهن 21 درصد، منيزيم 29 درصد و فسفر 13.6 درصد بيشتر از محصولات مشابه هستند كه به شيوه رايج و با مصرف سموم و كودهاي شيميايي توليد شده اند. ضمن اينكه انواع آنتي اكسيدان هاي پلي فنول در اين گونه محصولات ارگانيک بيشتر است كه به كاهش ريسك ابتلا به سرطان در بدن كمك مي كنند و در حفظ و سلامتي مصرف كنندگان نقش مهمي دارند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *