کشاورزی ارگانیک در دنیا
کشاورزی ارگانیک در دنیا : تا سال 2003 میلادی بیش از 24 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی مناطق جهانی به کشت ارگانیک تخصیص یافت.
بیشترین سطح زیر کشت به ترتیب به مناطق اقیانوسیه (8/41 درصد)، قارهی امریکا (1/30 در صد) و اروپا (1/23 درصد) اختصاص داشت. قارهی آسیا و آفریقا از سطح زیر کشت کمی نسبت به سایرین برخوردار بودهاند.
آخرین آمار نشان میدهد این سطح به 50 میلیون هکتار رسیدهاست. به لحاظ تجارت خارجی و بازار فقط در سال 2003 میلادی حدود 25 میلیارد دلار ارزش فروش محصولات کشاورزی ارگانیک بود.
سه منطقهی آمریکای شمالی، اروپا و ژاپن بازارهای مهم مصرف این نوع محصولات شناخته شدند.
کشور آمریکا و کانادا در سال 2003 حدود 75/11 میلیارد دلار و اروپا 5/10 میلیارد دلار مصرفکنندهی محصولات کشاورزی ارگانیک بودهاند.
آرژانتین و استرالیا از مناطقی هستند که عمدهی صادرات این محصولات را در انحصار خود قرار دادهاند.
در سال 2003 فقط آرژانتین از فروش محصولات ارگانیک مانند حبوبات، قهوه، شکر و گوشت حدود 4 میلیارد دلار در آمد ارزی بهدست آورده است.
مرور ادبیات و پتانسیل کشاورزی ارگانیک در دنیا و ایران
اجرای کشاورزی ارگانیک در محصول برنج در آسیای جنوب شرقی با رشد 10 در صدی محصول و کاهش 17 درصدی هزینههای تولید روبروبوده است.
- رسیدن به مرز امنیت غذایی در دو کشور کنیا و اتیوپی با مبانی کشاورزی ارگانیک از مظاهر زنده و جدید شاخصههای کشاورزی پایدار است.
- کشور کنیا که با استفاده از روشهای تولید پایدار شامل کمپوست، تولید آفت کشهای سالم و روشهای محافظت از محصول به تولید 4 تا 9 برابر ذرت دست پیدا کرده است.
- در برزیل نیز 22300 کشاورز با استفاده از کشاورزی ارگانیک مقدار محصول ذرت تولیدی را دو برابر و گندم تولیدی را به 4 تا 5 تن در هکتار افزایش دادند.
- درگواتمالا و هندوراس 4500 کشاورز با استفاده از فناوری جایگزینی مقدار ذرت تولیدشان را به سه برابر افزایش داده و باعث رشد اقتصادی و بازگشت مهاجرین به روستاهایشان شدند.
- دوهزار کشاورز در کنیا در برنامههای کشاورزی ارگانیک توانستهاند مقدار ذرت تولیدی خود را به 5/2 تا 5/3 تن در هکتار افزایش دادهاند.
- هزارکشاورز خرده مالک در مکزیک با روش کشاورزی ارگانیک، قهوه تولید میکنند که میزان تولید خودرا با این روش 5/1 برابر افزایش دادهاند.
- یک میلیون کشاورز برنجکار در کشورهای جنوب شرقی آسیا سیستم کشاورزی خود را به کشاورزی ارگانیک تغییر دادهاند. در این روش کشاورزان با استفاده از روشهای جایگزین ضمن کنترل آفات و عدم استفاده از مواد شیمیایی میزان محصول خود را 10 درصد افزایش دادهاند (Parrott).
- در ایالت مادیا پرادش هندوستان میانگین تولید پنبه تا بیست در صد در کشاورزی ارگانیک افزایش داشته است.
- درماداگاسکار با روش کشاورزی ارگانیک میزان تولید محصول برنج از 2 تا 3 تن به 6 تا 8 تا 10 تن افزایش پیدا کرده است.
کشاورزی ارگانیک در ایران:
بر اساس اطلاعات FAO از تعداد 66 محصول (41 محصول زراعی و 25 محصول باغی) اصلی تولیدات کشاورزی جهان، ایران با 7 محصول زراعی و 15 محصول باغی در رتبههای اول تا دهم قرار دارد.
توجه به اینکه مصرف سموم در ایران بسیار کمتر از شرایط کشاورزی صنعتی است و حتی در بیشتر محصولات مانند زعفران، زیره، پسته، انجیر، کشمش، بادام، خرما، سیب درختی، هندوانه، مرکبات، خاویار، میگو، پوست، پشم و محصولات باغبانی، دامی و شیلاتی … میتواند فعالیتهای گسترده ای را برای شروع و حضور در تولید محصولات ارگانیک در جهان داشته باشد.
خبرگزاری گوکرن
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.