بقایای سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی

بقایای سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی

بقایای سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی، سلامت ایرانیان را به خطر انداخته است.

سالانه 800 میلیارد تومان یارانه برای کودهای سرطان زا پرداخت می شود.استفاده بیش از حد سموم دفع آفات و کودهای شیمیایی در زمین های کشاورزی و باقی ماندن این ترکیبات و عناصر خطرناک در میوه جات و سبزی ها باعث افزایش نگران کننده آمار ابتلا به سرطان و طیف گسترده ای از بیماریهای خطرناک از نارسایی های کلیه گرفته تا پارکینسون شده است.

 دکتر محمد جعفرملکوتی،عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس و دارنده مقام نخست کشاورزی آکادمی علوم جهان سوم و متخصص کود،ضمن هشدار در این مورد می گوید : وجود میوه ها و سبزیجات به ظاهر درشت و فاقد طعم و خاصیت های چند دهه پیش، ناشی از استفاده بی رویه کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات و باقی ماندن ترکیبات آنها در محصولات می باشد.

وی می افزاید:یارانه 800 میلیاردتومانی دولت به کود و سموم دفع آفات در حقیقت دادن یارانه به یک سم مهلک و مخاطره انگیز برای سلامت جامعه است. به گفته وی با اطمینان می توان اذعان داشت که بسیاری از میوه جات و سبزیجات، آلوده به نیترات و کادمیوم به عنوان 2 عامل بیماری زا و سرطان زاست.

این در حالی است که قانون مصوب سال 78 برای دادن یارانه به کودهای آلی که ضرری برای انسان و محیط زیست ندارد هنوز اجرایی نشده است. دکتر مسعود تجریشی مدیر دفتر مطالعات آب و محیط زیست دانشگاه صنعتی شریف، استفاده ازکودهای آلی ، ارگانیک و ورمی کمپوست را راه حل رهایی از این بحران عنوان می کند و می گوید: مصرف یک سوم سموم دفع آفات در شمال کشور باعث افزایش 3 برابری سرطان روده در این منطقه شده است.

 دکتر ملکوتی می گوید: متاسفانه در کشور ما میزان مصرف کود در بخش کشاورزی بسیار بالا و سالانه حدود 5/4 میلیون تن است که 87 درصد آن را کودهای اوره-فسفره تشکیل می دهد؛ استفاده زیاد ازاین کودها به دلیل داشتن کادمیوم ونیترات، باعث سرطان زایی می شود و در واقع این عناصر و ترکیبات جذب سبزیجات و بویژه سبزیجات غده ای مثل سیب زمینی می شود. 

به گفته عضوهیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، تا سال 80 فرهنگ بهینه استفاده از کود تا حدودی جا افتاده بود ولی چون در حال حاضر دولت فقط به کود اوره –فسفره یارانه می دهد ،میزان مصرف بی رویه این کود افزایش یافته و این ترکیبات شیمیایی اکنون تبدیل به بزرگ ترین سم مهلک جامعه ماشده است.

در بازار بین المللی،کود اوره-فسفره کیلویی 400 تومان است که دولت آن را به قیمت 50 تومان در اختیار کشاورزان قرار می دهد،به اعتقاد ما دولت باید یارانه کود را به طور کامل حذف و این هزینه را صرف تولید بهتر و باکیفیت تر محصول کند. کشاورزان ما فقط به افزایش محصول در هکتار از طریق استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی،فکر می کنند و به کمبود ریز مغذی ها، طعم، کیفیت، ماندگاری و خوش خوراکی سبزیجات و میوه جات توجهی ندارند.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *