رفع نفخ حبوبات

حبوبات متعلق به خانوادهFabaceae و یکی از مهمترین اجزاء رژیم غذایی سالم هستند و نقش مهمی در حفظ سلامت بشر دارند. آن ها طیف وسیعی از مواد مغذی ضروری از جمله پروتئین ها، کربوهیدرات هایی با شاخص گلیسمی پایین، فیبر رژیم غذایی، مواد معدنی و ویتامین ها را تأمین می کنند.
مهمترین فواید حبوبات عبارتند از: تقویت سیستم ایمنی، کاهش فشار خون، کاهش کلسترول، ضد سرطان روده، فعالیت های ضد ترومبوتیک، تقویت جذب مواد معدنی، خاصیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی.

همانطور که بیان شد حبوبات خواص بسیار زیادی دارند اما معمولا به علت نفاخ بودن آن ها کمتر در رژیم غذایی افراد به کار برده می¬شوند. در این مطلب به چند راهکار مهم برای حل این مشکل پرداخته می شود.

چرا حبوبات نفاخ هستند؟

حبوبات نفاخ اند، زیرا حاوی قند خاصی به نام الیگوساکارید هستند که بدن انسان آنزیم تجزیه کننده آن را تولید نمی کند. در نهایت باکتری های موجود در روده این قندها را تجزیه می کنند. گازی که بعد از خوردن حبوبات تجربه می کنیم، محصول جانبی تخمیر باکتریایی برخی الیگوساکاریدها است که در حبوبات وجود دارد. نخود بیشترین میزان الیگوساکاریدها را دارد و کمترین آنها مربوط به عدس است.
با توجه به اینکه نفاخ بودن حبوبات ناشی از الیگوساکاریدهاست عواملی مانند خاک و انواع هورمون ها بر آن تاثیری ندارد و برای رفع این مشکل نیاز به اصلاح ژنتیکی بذر آن هاست که تا به حال نتایج جامعی در این بار گزارش نشده است.

7 راه از بین بردن نفخ حبوبات:

• آهسته پیش بروید. حبوبات را به آرامی وارد رژیم غذایی خود کنید. فقط با چند قاشق غذاخوری شروع کنید و به مرور زمان مقدار آن را در وعده های غذایی خود بیشتر کنید.

• ابتدا حبوبات را به خوبی شسته و سپس به مدت 24 تا 48 ساعت خیس کنید. برای خیساندن بهتر است از آب سرد استفاده کنید و دو تا سه بار آب آن را تعویض کنید. همچنین می توانید قبل از پخت، حبوبات را داخل پارچه ی نخی بریزید و به خوبی مالش دهید تا پوست آن ها جدا شود.

• پخت حبوبات تا مرحله ای که به خوبی نرم شوند. پخت حبوبات به میزان قابل توجهی سبب کاهش تولید گاز می شود. حتی کنسرو برخی حبوبات را می توان قبل از سرو مجددا پخت.

• در حین پخت حبوبات از موادغذایی نفاخ مانند سیب زمینی و برخی سبزیجات استفاده نکنید. بهتر است به حبوبات خود هویج، پیاز، رزماری و کرفس اضافه کنید. همچنین می توانید آن ها را با لیمو یا هویج پخته شده سرو کنید.

• استفاده از برخی ادویه ها مانند: زنیان، سلمک معطر، نعناع دشتی ، زنجبیل، زیره و رازیانه که به هضم غذا کمک می کنند.

• غذا را به آرامی بخورید و هر لقمه را خوب بجوید. آنزیم های موجود در بزاق شما همراه با عمل مکانیکی جویدن، به تجزیه بیشتر کربوهیدرات ها کمک می کنند.

• بعد از مصرف حبوبات از دمنوش ها یا اسانس برخی گیاهان دارویی استفاده کنید مانند: نعناع دشتی، نعناع فلفلی، اسطوخودوس، رازیانه، لیمو، علف لیمو، هل.

 

منابع:

 

Nutritional and health benefits of legumes and their distinctive genomic properties

Mentha spicata L. essential oil, phytochemistry and its effectiveness in flatulence

Prevention and Treatment of Flatulence From a Traditional Persian Medicine Perspective

Why Beans Cause Gas

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *